Sajtos stangli

Ausztráliában nem lehet kifejezetten kiflit kapni, így nem volt kérdés hogy milyen kelt tésztát szeretnék sütni. Ez a ropogós kifli most a kedvencem lett. 

Érdekesség még, hogy élesztőből is csak száraz élesztőt láttam még, ami nagyon érdekes, mivel otthon én inkább a friss élesztőt preferáltam, de a végeredményben nem tapasztaltam nagy változást. Ha ti inkább friss élesztővel készítenétek el úgyis mennyei lesz ez a kifli.

Hozzávalók:
  • 37 dkg (370 g) liszt (250 g sima liszt, 50 g teljes kiőrlésű liszt, 70 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt).
  • 2 dl (200 g) víz
  • 8-9 g só
  • 5 g méz (kb egy lapos teáskanál)
  • 15 g friss élesztő vagy 4 g szárított élesztő
  • 10 g (kb 4 teáskanál) olaj
Elkészítés:
 

 Lisztet egy tálba öntjük és belekeverjük a sót. Ebbe bele morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet, amibe korábban a mézet feloldottuk, majd beletesszük az olajat is. Megvárjuk, amíg az élesztő felfut, majd kidagasztjuk a tésztát. 40 percig pihentetjük a tésztát. Ezután elosztjuk 8 darabra, majd megformázzuk golyókká, és hagyjuk letakarva még 10 percig pihenni őket. Ha megkeltek megformázzuk őket kiflinek.