Sütőtökös pite dióhabbal

Ha ősz, akkor sütőtök.

Hozzávalók:

  • 100 g búzafinomliszt
  • 60 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1/3 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 80 g hideg vaj
  • 50 g porcukor
  •  2-3 evőkanál hideg víz

 Töltelékhez:

  • fél kg sült sütőtök
  • 3 + 1 tojás
  • 120 g barna cukor
  • 200 ml habtejszín
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál kardamom
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • csipet só

Dióhab:

  • 200 ml hideg habtejszín
  • 1 ek porcukor
  • citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál dió

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a sóval elkeverjük, összemorzsoljuk a hideg vajjal. Beleszitáljuk a porcukrot, elkeverjük, majd pár evőkanál hideg vízzel tésztává állítjuk össze. Hűtőbe tesszük egy órára. A töltelékhez a már megsült sütőtököt egy aprítógépbe helyezzük a többi hozzávalóval. A tésztát elősütjük 185 fokon 15 percig valamilyen nehezékkel, hogy ne púposodjon fel a tészta, majd még 5 percet nehezék nélkül. A tölteléket a tésztára helyezzük és 190 fokon 60 percig sütjük. Ha kihűlt a sütemény elkészítjük a dióhabot. A habtejszínt a porcukorral felverjük. A dió cukor keveréket és a citromhéjat óvatos adagolással hozzákeverjük. A végén ezzel díszítjük.