A babka orosz–lengyel gyökerekkel bír, zsidó származású nagymamáknak köszönhető, a neve a babuska (nagymama) szóból eredeztethető, akik zseniális kreativitással készítettek az egyszerű kalácstésztából nagyon mutatós és ellenállhatatlanul finom gazdag, ünnepi süteményt. A babka annyira szépséges, gazdag és ínycsiklandó, hogy arra már nincsenek is szavak, ráadásul nem bonyolult!
Hozzávalók:
- 180 ml tej
- 25 g élesztő
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 80 g kristálycukor
- 380 g búzaliszt
- 90 g olvasztott vaj
Töltelékhez:
- 3 ek holland kakaópor
- 100 g barna cukor
- 120 g olvasztott vaj
- 60 g étcsoki
Elkészítés:
A tésztához a meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kanál cukrot és hagyjuk 4-5 percig pihenni, amíg felfut az élesztő.
A lisztbe rakjuk a tojást, tojássárgáját, a többi cukrot és az élesztős tejet.
Elkezdjük összeállítani a tésztát, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat és szép simára dagasztjuk a tésztát.
Cipót formázunk belőle, megszórjuk kevés liszttel és letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Mikor megkelt, újra átgyúrjuk és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk.
A töltelékhez az olvasztott vajban elkeverjük a barna cukrot és a kakaóport, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát.
A hosszabbik oldalánál feltekerjük a tésztát, majd hosszában kettévágjuk a tekercset és a két darabot vágott felével fölfelé összetekerjük.
Kivajazott tepsibe tesszük és 25 percig kelesztjük, tetejére egy kis diót szórunk. 200 fokon 25 perc alatt készre sütjük.