Csokis-diós babka

A babka a kalács a köbön, annyira szép és annyira jó elkészíteni is, hogy akármilyen irányból jön, bármikor érdemes nekiállni

A babka orosz–lengyel gyökerekkel bír, zsidó származású nagymamáknak köszönhető, a neve a babuska (nagymama) szóból eredeztethető, akik zseniális kreativitással készítettek az egyszerű kalácstésztából nagyon mutatós és ellenállhatatlanul finom gazdag, ünnepi süteményt. A babka annyira szépséges, gazdag és ínycsiklandó, hogy arra már nincsenek is szavak, ráadásul nem bonyolult! 

Hozzávalók:

  • 180 ml tej
  • 25 g élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 80 g kristálycukor
  • 380 g búzaliszt
  • 90 g olvasztott vaj


Töltelékhez:

  • 3 ek holland kakaópor
  • 100 g barna cukor
  • 120 g olvasztott vaj
  • 60 g étcsoki

Elkészítés:


A tésztához a meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kanál cukrot és hagyjuk 4-5 percig pihenni, amíg felfut az élesztő.

A lisztbe rakjuk a tojást, tojássárgáját, a többi cukrot és az élesztős tejet.

Elkezdjük összeállítani a tésztát, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat és szép simára dagasztjuk a tésztát.

Cipót formázunk belőle, megszórjuk kevés liszttel és letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.

Mikor megkelt, újra átgyúrjuk és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk.

A töltelékhez az olvasztott vajban elkeverjük a barna cukrot és a kakaóport, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát.

A hosszabbik oldalánál feltekerjük a tésztát, majd hosszában kettévágjuk a tekercset és a két darabot vágott felével fölfelé összetekerjük.

Kivajazott tepsibe tesszük és 25 percig kelesztjük, tetejére egy kis diót szórunk. 200 fokon 25 perc alatt készre sütjük.