A palak paneer egy észak-indiai étel. Igazából egy fűszeres spenót házi sajttal. A paneer egy indiai sajtféleség, ami hasonló eljárással készül, mint a túró, csak keményebbre préselik, így a természetes, lágy, tejes ízhez egy – a szerethető értelemben vett – rágós állag társul. Jellemzően fehér basmati rizzsel vagy indiai lapos kenyérrel, például roti vagy naan-al tálalják. Ízletes, aromás és jó módszer sok spenót elfogyasztására. Ebben a receptben a paneert tofura cseréltem, de ha valaki kedvet kap otthon is elkészítheti.
Hozzávalók:
- 4 ek olaj
- 1 tk só
- 1 tk őrölt kömény
- ½ tk garam masala
- ½ cayenne bors
Spenót mártáshoz:
- 250 g spenót
- fél csésze kesudió
- 300 ml víz
- 2 fokhagymagerezd
- 2 apró paradicsom
- 1 tk gyömbér
- só
Masalához:
- 1 ek olaj
- 1 tk köménymag
- 1 közepes hagyma
- 4 gerezd fokhagyma darálva
- ¼ tk őrölt kurkuma
- 1 tk őrölt koriander
- ¾ tk só
- 1 tk fekete bors
- 1 babérlevél
- 1 tk garam masala
Elkészítés:
Áztassuk a kesudiót forrásban lévő vízben egy óráig.
A tofut apróra vágjuk.Egy tálba óvatosan dobjuk bele a tofukockákat adjuk hozzá az olajat, sót, köményt, garam masalát és cayenne borsot. Süssük 20-25 percig, vagy amíg megbarnul.
Készítsük el a spenótmártást. A spenót leveleket egy kis olajon megblansírozzuk. Adjuk hozzá a spenótot, az áztatott és lecsepegtetett kesudiót és az összes fennmaradó hozzávalót egy turmixgéphez. Pürésítsük, amíg teljesen sima nem lesz
Készítsül el a masalát. Melegítsünk egy nagy mély serpenyőt közepes lángon az olajjal. Amint az olaj csillámlik, adjuk hozzá a köménymagot, és 1 percig süssük. Hozzáadjuk a hagymát, amíg áttetszővé nem válik. Hozzáadjuk a fokhagymát,a kurkumát, a koriandert, a sót, ízlés szerint egy kis fekete borsot és a babérlevelet. 1 percig összesütjük az összes fűszert.
Csökkentse a hőt közepesen alacsonyra. Öntsük bele a spenótmártást és főzzük kb. 5 percig, amíg a keverék sűrű lesz. Keverjük hozzá a garam masala-t, A tofut a végén tálalja a spenót curry tetejére.
Végezetül fehér rizzsel vagy indiai kenyérrel tálaljuk.